Limba ţintă: Turcă
ŞAM - Perşembe günü Irak, Dicle ve Fırat Nehri'ni paylaştığı komşularına, krizi önlemek için konunun ele alınmasına ihtiyaç olduğunu söylerek, bir su anlaşması yapılması çağrısında bulundu. Irak'ta birleşen bu iki nehir Irak'ın ana su kaynakları. İkisi de Türkiye'nin güneyinden akan ırmaklardan Fırat Suriye içinden kıvrılırken, Dicle ise doğrudan Irak'ın kuzeyine geçiyor.
Su kaynakları bakanı Abdul Latif Rasheed Suriye'nin başkentinde Reusters'e şöyle konuştu: "Sorun büyüyor ve anlaşmaya ihtiyacımız var. Bir sonraki yerel savaşın su nedeniyle olacağı şeklinde bir söylenti var, ama daha fazla çatışma bir şey getirmez."
"Suyun adil olarak dağıtılmadığı bir sonuca gelirsek ve özellikle komşularımızdan ve onların projelerinin durumu hakkında daha fazla bilgi alamazsak,Irak krizle karşılaşabilir." dedi.
Rasheed, belirsiz tehlikenin geldiği taraf olan Türkiye'nin, Fırat nehri'ne barajlar yaptığını ve arazinin büyük kısmını tarıma açmasının beklendiğini, bunun da suyun kalitesini düşürdüğünü söyledi.
Rasheed Suriye'li yetkililerle görüştükten sonra, "Umarım su meselesi politikanın kurbanı olmaz. Irmaklarımızdaki su seviyeleri azaldı ve Türkiye'nin yaptığı projelerin bize daha fazla zarar vermeyeceği garantisine Irak'ın ihtiyacı var.
Rasheed, "Fırat nehrinin Irak'taki yıllık su hacmi, Suriye ve Türkiye'nin baraj yapımını artırmadan birkaç on yıl öncesinin akış miktarının yarısı olan 30 milyar metrekübe düştü" dedi.
Saddam Huseyin karşıtlarının Kürt liderlerinden Rasheed, "İran kollarını bloke etse de, Dicle'nin durumu biraz daha iyi ve bunun hakkında Tahran'la konuşmamız gerekiyor. Suriye ile işbirliği içindeyiz" dedi.
Rasheed Türkiye ile görüşmelerin ABD'nin Saddam'ı devirmek için 2003'te işgal etmesinden sonra yapıldığını ama Irak'ın hala Türkiye'nin ırmağın yukarı akımı ve tarıma açılacak arazilerle ilgili planlarının kapsamı hakkında bilgi eksikliği olduğunu söyledi.
Türkiye ile Irak arasındaki tansiyon, Irak topraklarından yönelen ayrılıkçı Kürtlere yapılan operasyonlar nedeniyle son zamanlarda yükseldi.
Rasheed, "Türkiye ile su ile ilgili her seviyede görüşüyoruz, ama daha fazla bilgiye ve detaya ihtiyacımız var. İdeal olarak bazı projeleri için bizim onayımızı istemeleri gerekir." dedi.
Su kaynakları, özellikle Atatürk Baraj'ının 1990'larda tamamlanmasından sonra Türkiye ile aşağı akımdaki ülkeler arasındaki tartışmaların merkezinde yer alıyor.
Türkiye kendi sınırları içinde doğan ırmaklara yaptıklarını komşularının sorgulama hakkının olmadığını belirtmekle birlikte Dicle ve Fırat'ın kontrolunü Suriye ve Irak'a karşı bir silah olarak kullanmayacağını söylemişti.