Cucumis - Ókeypis álinju umsetingar tænasta
. .



Umseting - Enskt-Turkiskt - the present Ä°ntroduction to Altaic Linguistics is...

Núverðandi støðaUmseting
Hesin teksturin er tøkur í fylgjandi málum: EnsktTurkiskt

Heiti
the present Ä°ntroduction to Altaic Linguistics is...
Tekstur
Framborið av ela_62
Uppruna mál: Enskt

the present Ä°ntroduction to Altaic Linguistics is designed as a manual for university students. Ä°t is by no means a learned work presenting new material or new ideas to scholars who themselves are altaicists, although it might be of some use to a scholar, let us say, in the Turkic field who wishes to learn something about Mongolian in general or a particular Mongolian language. And vice versa, a scholar in the Mongolian field might need information on one of the Turkic languages.

Heiti
Altay Dilbilimine GiriÅŸ
Umseting
Turkiskt

Umsett av kizilmaske
Ynskt mál: Turkiskt

şu anki Altay Dilbilimine Giriş, üniversite öğrencileri için bir kılavuz olarak tasarlanmıştır. Genel olarak Moğolca ya da belirli bir Moğol dili hakkında birşeyler öğrenmek isteyen bir (diyelim ki) Türk dilleri uzmanına biraz yarar sağlayabilse de kendileri Altay dilbilimcisi olan uzmanlara yeni malzemeler ya da yeni fikirler sunan kapsamlı bir çalışma kesinlikle değildir. Bunun tersi de doğrudur ki, Moğolca alanında uzman olan biri Türk dillerinden biri konusunda bilgiye ihtiyaç duyabilir.

Góðkent av smy - 9 Februar 2008 17:18





Síðstu boð

Høvundur
Eini boð

9 Februar 2008 17:18

smy
Tal av boðum: 2481
düzeltmelerden önceki asıl çeviri:
---------------
Altay Dilbilimine Giriş kitabı üniversite öğrencileri için kılavuz olarak tasarlanmıştır. Moğolca ya da belirlli bir Moğol dili hakkında birşeyler öğrenmek isteyen Türk dilleri uzmanı akademisyenlere ya da aynı şekilde Türk dilleri hakkında bilgi edinmek isteyen Moğol dili akademisyenlerine bir parça yardımcı olabileceği söylenebilirse de kendileri aslen Altay dilbilimcisi olan akademisyenlere yeni malzemeler ya da yeni fikirler sunan kapsamlı bir çalışma değildir.

10 Februar 2008 00:49

kizilmaske
Tal av boðum: 3

Niye degistirdiniz anlamadim, benimki aslina daha uygun. Daha ilk basta The present lafi "su anki" anlaminda degil mesela, elinizdeki demek. "present in front of you" anlamindan, "huzurunuzda" ya da "elinize aldiginiz" vs de olabilirdi.
Bunun disinda kelime diziminde de zayiflik var. Kesinlikle degildir lafindaki kesinliklenin yeri de kulaga hos gelmiyor. Ayrica Ingilizcedeki son cumleyi Turkcede de en sona yazinca Turkce ifade bosta kaliyor.

Turkcede anlam olarak degistirmese de "Mogolca ya da belirli .." lafindan once "Genel olarak Mogolca ..." demissiniz, buna katiliyorum. Diger cumleler degismemeli bence.
Tokyodan selamlar

10 Februar 2008 08:02

smy
Tal av boðum: 2481
"the present" için "mevcut" demek daha doğru olurdu belki ve "kesinlikle" kelimesini en iyi oraya oturtabildim, başka ne tarafa koysam acaip oluyor, hem vurgu açısından da böylesi daha iyi oldu.

Son cümle konusunda ise, siz daha mantıklı olması için her iki cümleyi birleştirmişsiniz ama o zaman metne sadık kalmamış oluyoruz, Cucumis'te çeviri yaparken en çok dikkat etmeniz gereken şey hemen her açıdan (noktalamalar, harflerin büyük mü küçük mü yazıldığı, paragrafların nerede başlayıp bittiği) metne sadık kalmaktır, tek istisna, bazen anlamı düzeltmek için çeviriye kaynak metinde olmayan bazı nokta ve virgülleri eklemektir (yukarıdaki linkler arasında bulunan "Yardım" linkine tıklayıp ilgili makaleyi okuduğunuzda daha iyi bir fikir edinirsiniz ),

Türkiye'den de selamlar